Weetjes
Steeds
onderweg, reizend van stad naar stad en van dorp naar dorp… Dat hoort bij het leven van een kermis- en circuskind. Net als
iedereen moeten ze wel naar school. Kinderen van de kermis en het circus gaan
naar een gewone basisschool wanneer ze niet onderweg zijn. Maar tijdens ‘de
reis’ komt de Rijdende School naar ze toe.
Veel kinderen staan op
meer dan twintig verschillende kermis- of circusterreinen per jaar. De kinderen
worden in deze wereld groot en kennen niet anders. Het is hun manier van leven.
Kermisattractie of tent
opbouwen, draaien, afbreken en weer opbouwen… Door het reizen ontmoeten de
kinderen steeds weer andere leerkrachten en medeleerlingen op de Rijdende
School. Dit vormt hen tot flexibele mensen die al vroeg op eigen benen leren
staan.
Zo’n 220 kinderen krijgen jaarlijks onderwijs via de Rijdende School. Dit gebeurt in echte rijdende scholen en online via de computer. Dat laatste noemen we afstandsonderwijs.
Rijdende scholen vind je jaarlijks in meer dan 500 plaatsen in Nederland. Dit zijn de plaatsen waar op dat moment een circus staat of een kermis is. Wij noemen dat lesplaatsen. We staan er vaak één tot hooguit vier weken. Daarna reizen de kermisgezinnen en de circussen door naar een volgende plaats. De rijdende scholen worden dan ook verplaatst.
De Rijdende School heeft op dit moment tien grote scholen, dit zijn grote uitschuifbare opleggers. In de grote scholen krijgen maximaal 10-12 kinderen les. Er zijn elf minischolen. Hierin wordt onderwijs gegeven aan twee tot maximaal vier à vijf kinderen.
Bij afstandsonderwijs kun je met wel acht kinderen tegelijk onderwijs krijgen. Je ziet elkaar én de leerkracht via de webcam. Je kunt ook samenwerken met andere kinderen. Dit gaat allemaal via een video- en/of geluidsverbinding en via de mail.
Bij de Rijdende School werken zo’n 28 leerkrachten en 11 mensen op kantoor voor de administratie, de technische dienst, de ict en directie.
De Rijdende School is er speciaal voor kinderen in de basisschool leeftijd. Vanaf het Voortgezet Onderwijs blijven de kinderen bij familie of gaan ze naar een internaat of pleeggezin.
De Rijdende School bestaat in 2020 al 65 jaar!
Zie hier voor meer informatie over de Rijdende School.
Zie hier voor meer informatie over de kermis.
Zie hier voor meer informatie over het circus.
Zie hier voor nog meer informatie over het circus.
Filmpjes
Dewi vertelt hier over het leven op de kermis en over de Rijdende School.
Loredana vertelt over het leven in het circus.
Bekijk hier de uitzending van KRO-NCRV Kindertijd
“Hier slaap ik” van 14 oktober 2019.
Hoe is het om op de kermis te leven?
Kinderen van de kermis ontvangen de Kinderombudsvrouw.
En hoe zit het dan na de basisschool?
Tips voor het geven van een spreekbeurt
Bedenk over welke onderdelen van het kermis-, circusleven of de rijdende school je iets wilt vertellen. En bedenk vooraf van elk onderdeel wat je daarover wilt vertellen.
Verzamel bij elk onderdeel een foto, tekeningen, voorwerpen of een keer een filmpje. Hiermee kun je jouw verhaal verduidelijken en ondersteunen. Het is dus niet de bedoeling om alleen filmpjes of plaatjes te laten zien en er iets over te vertellen.
Op een hulpbriefje schrijf je de onderdelen waarover je iets wilt vertellen. Gebruik woorden en geen hele zinnen. Het verhaal er omheen moet je ter plekke kunnen vertellen en niet oplezen. Oefen thuis dus een paar keer.
Kijk de klas rond als je iets vertelt en gebruik je briefje alleen zo nu en dan om op te kijken.
Begin jouw spreekbeurt met het onderwerp en over welke onderdelen je het gaat hebben. Als je wilt kun je dit op een poster of in een PowerPoint zetten en meenemen.
Spreek duidelijk en rustig. Vertel in je eigen woorden. Je hoeft het dus niet uit je hoofd leren. In eigen woorden betekent ook, dat elke keer dat je oefent de zinnen best anders kunnen zijn, als je de inhoud maar duidelijk vertelt. Zorg dat je mooie zinnen maakt. (Pas op met: “en toen… en toen… en toen…”)
Laat een filmpje, plaatje of voorwerp op het juiste moment zien. Wil je iets door de klas laten gaan? Wacht dan tot het juiste moment. Misschien is dat wel helemaal aan het eind van de spreekbeurt?
Sluit jouw spreekbeurt op een originele manier af.