Klachtenregeling en vertrouwenszaken
Als er problemen zijn, dan is het natuurlijk prettig dat u dit eerst probeert op te lossen met de direct betrokkene(n). U kunt ook uw consulent of de directie vragen mee te denken in het vinden van een oplossing. Als dit niet lukt, dan kunt u uw klacht melden bij onze contactpersoon voor vertrouwenszaken. De contactpersoon is gemakkelijk aanspreekbaar, voor u als ouders. Hij/zij:
- luistert naar de klacht;
- geeft informatie over de klachtenprocedure;
- overlegt met de externe vertrouwenspersoon;
- verwijst eventueel naar de externe vertrouwenspersoon of de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs;
- houdt contact met u als ouder.
Vindt u het toch prettiger de klacht met een externe vertrouwenspersoon te bespreken, dan kan dat. Zowel de contactpersoon als de externe vertrouwenspersonen hebben een geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat zij alleen met uw toestemming informatie mogen doorgeven aan anderen. De contactgegevens van de contactpersoon voor vertrouwenszaken en de externe vertrouwenspersonen vindt u in onze schoolgids.
Ouders, leerlingen, leerkrachten, directies/besturen en vertrouwenspersonen kunnen daarnaast de Vertrouwensinspecteur van de Inspectie van het Onderwijs raadplegen. U kunt contact opnemen met de deze inspecteur wanneer zich in of rond de school problemen voordoen op het gebied van seksueel misbruik, seksuele intimidatie, psychisch en fysiek geweld (waaronder pesten), discriminatie en radicalisering. De vertrouwensinspecteur luistert en informeert. Zo nodig adviseert hij/zij ook, bijvoorbeeld over het indienen van een formele klacht of het doen van aangifte. De vertrouwensinspecteur zoekt niet uit wat er precies gebeurd is en lost het probleem niet op, maar kan wel helpen een oplossing te bereiken. De contactgegevens van de Vertrouwensinspecteur vindt u in onze schoolgids.
Soms is een probleem van dien aard, dat iemand hierover een klacht wil indienen. De Stichting Rijdende School beschikt over een klachtenregeling. Deze is in te zien op onze website (onder: Meer lezen). Hierin staat wat u als ouder kunt doen met een klacht die betrekking heeft op machtsmisbruik, seksuele intimidatie, ernstige vormen van pesten, discriminatie, racisme, agressie of lichamelijk geweld. Iemand die wil klagen kan dat het beste eerst kenbaar maken bij de directeur-bestuurder. Mogelijk kan de klacht dan verholpen worden. Lukt dit niet, dan kunt u gebruik maken van een onafhankelijke klachtencommissie. Onze school is aangesloten bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC) die valt onder de Stichting Onderwijsgeschillen. Meer informatie over de procedure bij de LKC vindt u in onze schoolgids en op www.onderwijsgeschillen.nl.